Duurzame mode trends 2023: Wat kunnen we verwachten?

26 Apr 2023

De laatste jaren is er een opmerkelijke stijging te bemerken in het beroep dat consumenten doen op duurzame mode. Een van de belangrijke factoren achter die trend is dat er steeds meer consumenten bewust worden van de negatieve milieu-impact van de productie van kleding. Deze trend zal zich de komende jaren waarschijnlijk blijven verspreiden, dus wat kunnen we verwachten van duurzame mode trends in 2023?

Hergebruik van materialen

De meest opvallende trend die we zullen zien in 2023 is een toename in het hergebruik van materialen bij het maken van duurzame kleding. Dit kan verschillende vormen aannemen, zoals het gebruik van tweedehands kleding of het recyclen van bestaande materialen voor nieuwe kleding. Verschillende modemerken hebben al aangekondigd dat ze deze trend zullen gaan volgen, dus we kunnen verwachten dat we veel meer hergebruikte materialen in kledingcollecties zullen zien.

Gebruik van duurzame materialen

Naast het hergebruik van materialen, zullen we ook een duidelijke toename zien in het gebruik van duurzame materialen bij de productie van kleding. Dit zal gerealiseerd worden door het vervangen van materialen zoals leer en katoen door meer milieuvriendelijke alternatieven. We zullen ook steeds meer merken zien die gebruik maken van natuurlijke vezels zoals linnen, wol en kokosvezels.

Verandering in productieprocessen

Naast het gebruik van duurzame materialen, zal er ook een duidelijke verandering zijn in de productieprocessen. Er zullen steeds meer modemerken zijn die de productie van hun kleding uitbesteden aan ethische fabrieken die werken volgens duurzame principes. Dit betekent dat er steeds meer duurzame modemerken zijn die geen gebruik maken van kinderarbeid en milieuonvriendelijke materialen.

Duurzame stoffen

Een andere trend die we zullen zien in 2023 is een toename in het gebruik van duurzame stoffen. Merken maken steeds meer gebruik van milieuvriendelijke materialen zoals Tencel, biologisch katoen en bamboe, die biologisch afbreekbaar zijn. Daarnaast zullen er ook steeds meer stoffen zijn die gemaakt zijn van gerecyclede materialen.

Gemakkelijke verzorging

Tot slot zullen we ook steeds meer duurzame kleding zien die gemakkelijk te wassen en te verzorgen is. Dit is een belangrijke trend omdat het consumenten in staat stelt om de kleding langer te dragen, wat betekent dat er minder kleding verspild wordt. Bovendien kunnen kledingstukken die gemakkelijk te wassen en te verzorgen zijn ook beter voor het milieu omdat ze minder vaak in de wasmachine hoeven te worden gedaan.

Conclusie

Duurzame mode trends in 2023 zullen de toename in het hergebruik van materialen, het gebruik van duurzame materialen, veranderingen in productieprocessen, een toename in duurzame stoffen en gemakkelijke verzorging omvatten. Dit zal bijdragen aan de verspreiding van duurzame kleding en zal consumenten helpen om een bewustere en meer milieuvriendelijke keuze te maken bij het kopen van kleding.