Wat is fairtrade kleding en waarom is het belangrijk?

26 Apr 2023

Kleding is iets dat door iedereen wordt gedragen. Maar heeft u zich wel eens afgevraagd waar die kleding precies vandaan komt en wie er achter dat product schuilgaat? Tegenwoordig worden er steeds meer producten verkocht die "Fairtrade" genoemd worden. Maar wat is fairtrade precies? En waarom is het zo belangrijk?

Fairtrade Kleding

Fairtrade is een internationale handelsstandaard die de rechten en de veiligheid van de arbeiders beschermt. Het is een verantwoordelijke manier van handelen die armoede voorkomt door de producenten te betalen wat ze verdienen en hun veiligheid en werkomstandigheden te verbeteren. Fairtrade kleding is kleding die geproduceerd is met behulp van deze principes.

Waarom is Fairtrade Kleding Belangrijk?

Fairtrade kleding is belangrijk omdat het de consument de kans biedt om de arbeiders rechtstreeks te belonen voor hun harde werk. Tegenwoordig worden veel kledingstukken tegen lage prijzen gemaakt door mensen die vaak in armoedige omstandigheden worden betaald. Door fairtrade kleding te kopen, kunnen consumenten ervoor zorgen dat de arbeiders een eerlijke prijs krijgen voor hun producten.

Daarnaast is fairtrade kleding duurzamer. Het gebruikt minder giftige chemicaliën en stoffen, waardoor de milieuproblemen die normaal gesproken worden veroorzaakt door de kledingindustrie worden verminderd. Fairtrade kleding is ook gemaakt met minder schadelijke stoffen, waardoor het beter voor het milieu is.

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat de producenten van fairtrade kleding eerlijke handelsrelaties hebben met hun leveranciers. Bij veel conventionele kledingproducenten worden leveranciers vaak uitgebuit en worden er geen rekening gehouden met hun rechten. Fairtrade kledingproducenten hebben echter formele akkoorden met hun leveranciers, waardoor de leveranciers eerlijk betaald worden en hun rechten worden gerespecteerd.

Conclusie

Fairtrade kleding is een verantwoordelijke manier van handelen die ervoor zorgt dat de arbeiders een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Het is ook duurzamer en milieuvriendelijker dan conventionele kleding en het garandeert dat de leveranciers hun rechten worden gerespecteerd. Uiteindelijk is fairtrade kleding belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de arbeiders een eerlijk inkomen krijgen en dat hun rechten worden gerespecteerd, terwijl tegelijkertijd het milieu wordt beschermd.